Adoptiokäytäntö

ADOPTIOKÄYTÄNTÖ


Kun olet kiinnostunut koirasta vakavasti eli miettinyt ottamista tarkoin toimi seuraavasti:


 1. Täytä KOTISELVITYSLOMAKE huolellisesti ja vastaa jokaiseen kysymykseen rehellisesti. Kotiselvityksen tarkoituksena on auttaa meitä löytämään jokaiselle koiralle se oikea koti ja jokaiselle kodille se oikea koira. Näin pyrimme välttämään ongelmatilanteita jatkossa sekä mahdollista koiran uudelleen sijoitusta, joka on aina rescue-koiralle raskas prosessi. Kotiselvityslomakkeen tietoja käytetään ainoastaan yhdistyksen kautta tapahtuvassa koirien adoptoinnissa ja tietoja käsitellään luottamuksellisesti. Lomakkeen täyttäminen ei sido sinua mihinkään.
 2. Alaikäraja adoptiolle on 20 vuotta.

 3. Käy lukemassa tietopaketti adoptiosta ja vastaa muutamaan kysymykseen jolla kartoitamme sen että opetusmateriaali on luettu, materiaali löytyy täältä " ADOPTIOTIETO JA -TESTI". Vastaukset tallentuvat järjestelmäämme ja käymme ne läpi haastattelussa.

 4. Ota puhelimitse yhteyttä meihin, jolloin keskustellaan adoptiosta lisää. Puhelinnumerot ja soittoajat löydät yhteystiedot välilehdeltä. Kunnioitathan ilmoitettuja soittoaikoja, mekin olemme normaalisti päivätöissä ja vietämme aikaa myös perheidemme kanssa. Emme valitettavasti voi vastata tekstiviesteihin. Jos haluat lisätietoa koirasta, voit laittaa viestiä yhdistyksen sähköpostiin adoptio@autetaanelaimia.fi MUTTA täytä ensin kotiselvitys ja mieti mistä koirasta haluat lisää tietoa ja esitä selkeät kysymykset mitä haluat tietää. Käymme puhelimessa yhdessä läpi kotiselvityslomakkeessa olevat asiat, niistä heränneet kysymykset tai mieltä askarruttavat asiat. Yritämme parhaamme mukaan aina valita sopivan koiran sopivaan perheeseen. Mikä näyttää kuvassa kivalta ei välttämättä ole se sopivin vaihtoehto, siksi keskustelu ja kotiselvityksen rehellinen täyttäminen ovat äärimmäisen tärkeitä.

 5. Sovi KOTIKÄYNNISTÄ. Kotikäynti suoritetaan yhdistyksen edustajan toimesta kaikkiin adoptiosta kiinnostuneisiin tai kotihoitajaksi hakeutuvan koteihin.  Käynnillä pyritään varmistamaan koiran ja kodin soveltuvuus toisilleen. Kotikäynti tehdään aina ennen adoptiota tai koiran kotiin luovutusta.

 6. Mikäli adoptoitava koira on jo Suomessa kotihoidossa, ota yhteys koiran hoitajaan ja sovi tapaamisesta jotta voit tutustua koiraan. Kotihoitajan yhteystiedot saat yhdistyksen edustajalta. Tapaaminen tulee järjestää vasta sen jälkeen kun kotiselvityslomake, haastattelu ja kotikäynti on suoritettu. Otathan huomioon että kaikki kotihoitajamme tekevät tätä työtä vapaaehtoisesti, joten tapaamiset on sovitettava heidän aikatauluunsa sopivaksi. Sovi tapaamisista vain sellaisten koirien hoitajien kannsa joista olet tosissasi kiinnostunut. Huomioi että kotihoitaja ei päätä adoptiosta. Adoptiopäätöksen tekee aina yhdistyksen adoptiosta vastaava henkilö keskusteltuaan kaikkien osapuolten kanssa. Mikäli adoptioon päädytään, maksa kulukorvaus ja sovi milloin voit noutaa koiran kotiin. Kulukorvaus tulee olla maksettuna ennen koiran luovuttamista uuteen kotiin.

 7. Huomioi, että emme palauta maksua jos päädytkin perumaan adoption. Vasta kun kulukorvaus näkyy yhdistyksen tilillä,  voimme alkaa valmistella koiraa lähtökuntoon ja ottaa se tarhalta Espanjaan kotihoitoon. Huomioithan, että rokotukset, steriloinnit ym. velvoitteet vievät vähintään 4 viikkoa, lennon etsiminen ehkä vielä jonkin aikaa lisää.    Maksujen tulee olla suoritettu yhdistyksen tilille ennen koiran luovutusta.

 8. Yhdistykselle maksettava kulukorvaus suoraan kohdemaasta tulevasta adoptoitavasta koirasta 11.2.2023 alkaen on 650 e / erityisadoptiokoirasta 450 e / ei-steriloidusta koirasta 600 e. Mikäli koira on Suomessa kotihoidossa ennen adoptoimista, lisätään kulukorvaukseen 50e, eli korvaus on tällöin 700 e / 500 e / 650 e. Kulukorvaus maksetaan kun adoptiopäätös on tehty ja ennen koiran luovutusta sen tulee näkyä Autetaan Eläimiä ry:n tilillä. Koiran kulukorvaus koostuu niistä kuluista jotka koiran tuonnista aiheutuu, koiria ei ns. myydä eikä koirista jää yhdistykselle voittoa, eikä vapaaehtoisille mitään korvausta tai palkkaa. Teemme työtä omalla vapaa-ajallamme. Emme siis voi "myydä" koiria eri hinnoilla vastaanottajan eri elämäntilanteiden vuoksi.  Tarkemmin kuluista täältä.

 9. Valmistaudu koiran kotiin tuloon hyvissä hankkimalla kaikki tarvittava valmiiksi ajoissa. Koira noudetaan henkilökohtaisesti lentokentältä TAI muusta hyvissä ajoin ennakkoon sovitusta paikasta, varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Koiraa ei luovuteta kaverille tai sukulaiselle, adoptoija itse noutaa koiran. Kun tulet noutamaan koiraasi, ota  mukaasi koiralle vettä ja vesikuppi, jotain pientä herkkua, panta JA valjaat, mielellään kaksi hihnaa, kakkapusseja, pyyhe tai viltti, talouspaperirulla.

 10. Emme luovuta koiraa koiraa juopuneelle tai muuten sekavalle henkilölle, emmekä henkilölle jolla ei ole etukäteen annettujen ohjeiden mukaisesti valjaita, pantaa ja talutinta mukana. Emme myöskään luovuta koiraa alaikäiselle.

 11. Jokaisesta koirasta tehdään luovutus- tai kotihoitosopimus. Kun saavut lentokentälle hakemaan koiraasi, tulosta ja ota mukaan kaksi (2) kappaletta sopimuslomaketta ja täytä niihin ennakkoon omat tietosi: SOPIMUSLOMAKE (pdf). Koiran tiedot täytetään yhdessä koiran luovutuksen yhteydessä. Varaudu esittämään henkilöllisyytesi. Espanjan tarhat saattavat vaatia myös heidän oman luovutus/adoptiosopimuksen  allekirjoittamisen. Yhteistyösopimuksemme mukaisesti, koiran luovuttaneelle tarhalle tulee lähettää kopio tekemästämme luovutussopimuksesta.

 12. Ota aina yhteyttä heti mikäli jokin asia vaivaa mieltäsi tai ongelmia ilmenee olemme täällä Sinua varten ja auttamassa myös kotiin tulon jälkeen. Muista huolehtia koirasi rokotuksista säännöllisesti sekä myös madotuksista vähintään 2 x vuodessa. Suosittelemme koiran madotusta noin 2 viikkoa tulon jälkeen Axilur-kuurilla joka annetaan tehostetusti 5 päivän ajan.

 13. Kaikki  yhdistyksemme kautta tulevat koirat rekisteröidään TURVASIRU -rekisteriin, jossa ne ovat rekisteröityinä Autetaan eläimiä ry:n nimellä. 

 14. Mikäli luovutus tai kotihoitosopimusta rikotaan luovuttamalla koiran ilman yhdistyksen kirjallista lupaa kolmannelle osapuolelle, lopettamalla koiran luovutus- tai hoitosopimuksen vastaisesti, tai ei huolehdi koirasta eläinsuojelulain ja säädösten mukaisesti on koiran  velvollinen maksamaan Autetaan Eläimiä ry:lle sopimussakkona 1.000 Euroa. Yhdistys sitoutuu käyttämään mahdollisen sopimussakon kokonaisuudessaan sääntöjensä mukaisesti kodittomien koirien auttamiseen.

 15. Mahdolliset erimielisyydet tämän hoitosopimuksen noudattamisesta ratkaistaan Lahden käräjäoikeudessa.